Friday, December 31, 2010

WELcomE~!!!

WELCOME 2011.. GOOD BYE 2010..

WELCOME FOR MY NEW NEPHEW.. HEHE.. delivered about 9.30pm on 31 dec 2010.. x sempat tunggu new year.. hoho.. dia tak sabar2 nak tengok dunia agaknya.. hehe

hmmm.. azam tahun baru ku adalah untuk mencari kerja yang lebih baik lagi.. semoga segalanya dipermudahkan.. InsyaAllah..

and now im craving looking for a new job.. huhu

dah cakap kat bos nak berhenti 30 jan 2011.. heee..

sebab apa nak berenti ye

tak sampai 2 bulan kerja pun.. hoho

entah la.. mungkin tak serasi kerja kat situ kot.. dengan environment yang tidak berapa selamat ditambah pulak dengan keadaan yang tidak berapa stabil.. dan macam2 lagi..

so harap2 tahun 2011 ni akan membuat kehidupanku menjadi lebih baik lagi..

teruskan usaha~!! yes2.. i kno i can do it.. huhu


Thursday, November 25, 2010

A decision

we have to plan our future.. a plan that will give us some benefit..
we have to made a right decision..


i dunno either i made a right decision or not..
i dunno what should i do right now..

when i have a plan..
when i made a plan..

and the plan is actually not so good to me.. in their (family) opinion..

i have my own reason..

why i left my hometown..



Thursday, August 12, 2010

DULU, KINI...


dulu..
bersahur ramai2..
berbuka puasa ramai2..

dulu..
kena masak awal.. 4,5 jam sebelum berbuka mesti dah kena masak
kena masak banyak.. untuk ahli yang ramai..

dulu..
kena makan kat atas lantai.. bentang tikar then makan ramai2.. pastu kena kemas2 dan kena sapu sisa2 makanan yang ada

dulu..
kena basuh pinggan, mangkuk banyak..
selepas bersahur, selepas berbuka.. cnfirm banyak..

time tu plak.. budak2 lagi.. semua kena buat.. itu la ini laaa.. sampai nak main2 pun x bole.. naluri kebudakan ku memang kuat la time tu.. bila dah kena buat itu ini, memang suka memberontak.. tapi nak tak nak kena buat jugak.. sebabnya.. ak je anak perempuan yang ada kat rumah itu.. akak2 ku di perantauan... sangat jeles bila tengok abang2 adik2 laki ku seronok bermain di kala ku kena tolong buat itu dan ini..

tapi kini...
bersahur dengan mak ayah n akak je..
berbuka pun dengan mak ayah n akak je..
dari 13 org kini 4 org je tinggal..

kini..
dah bole masak lewat..
sejam sebelum berbuka pun sempat lagi

kini..
dah tak perlu buat kuih muih yang banyak
prepare tuk 4 orang je

kini..
dah x perlu nak basuh pinggan banyak2.. lepas makan terus je basuh.. tak perlu nak kumpul pinggan macam dulu..

kini..
makan atas meja je.. x perlu nak sapu lantai rumah dah..

ku rindui saat2 DULU... (-_-)

Thursday, July 22, 2010

BILA KU MENGGIGIL

kisah ku sebagai "waitress'

Ada seorang mamat polis ni.. muka garang.. seperti biasa ku akan mengambil order.. entah kenapa ak rasa kecut je ngan dia.. first.. dia ni cakap memang tegas.. time pesan makanan pun suara dah tinggi.. huhu.. takut den.. ok.. then, ku akan bawa semua pesanan-pesanan tesebut.. bila sampai di meja dia ni.. tiba-tiba rasa kecut entah kenapa.. padahal dia tu bukannya siapa-siapa pun.. polis je pun.. itupun nak takut.,. apedaaaa~!!

kemudian, tiba masanya nak mengangkat teh o panas yang dipesannya itu.. tanpa kuduga.. tanpa ku pinta.. tanganku menggigil.. dah tu apa lagi berkocak air teh tu sampai meleleh keluar.. adesss~ malu gila weh.. dia pun pelik dan berkata..

si polis: aih! sampai menggigil haa.. tak kan takut dengan saya kot?
ku: (hanya mampu tersenyum then memblahkan diri dari tempat itu.. hoho.. )




Saturday, July 17, 2010

SHAYE COMEiii~!!!

pada suatu malam...

ada seorang ibu bersama 2 orang anaknya..
1) boy - about 5 years old
2) bby girl - about 2 years old ----> she is so cute ok.. dengan rambut kenteng2nyer itu.. :p

tanpa membuang masa ku ke meja mereka tuk mengambil order..

ibu: bagi akak 2 public phone ( jgn berasa hairan yer.. ini nma tuk salah satu menu di situ yang merupakan set nasi putih disediakan dengan ayam goreng, telur mata, sup sayur, & kopok ikan) mknan ni si ibu tersebut memesan untuk kedua anaknya itu..

kemudian.. untuk mengambil order yang lain.. macam biasa laa.. ku akan merendah diri ku sedikit untuk memberi ruang kepada pendengaran ku ini.. hehe... time tengah untuk menunggu si ibu ini memesan makanan untuk dirinya, si baby girl yang duduk di dalam baby chair.. memang berada dekat dengan ku.. dia memegang pipiku.. terkejut jugak.. tapi ku membiarkan nyer.. sebab suke plak bila diperlakukan begitu.. hahaha.. sambil membelai2 my cheek.. dia cakap.. kakak.. kakak.. ku berpaling kepadanya sambil tersenyum dan berkata.. ye adik.. :)

after ibunya memesan semuanya.. ku pon berlalu pergi..

sambil menunggu makanan kepada customer siap di masak, ku akan menunggu di counter bayaran, just prepare kalau2 ada customer yang nak bayar.. kalau tiada customer, ku hanya akan menunggu di kaunter dapur je sambil menunggu makanan siap di masak..

kebetulan meja si ibu dan 2 orang anaknya itu hanya bersebelahan jer dengan kaunter yang ku duduk.. bila ku lalu je kat meja mereka.. si kecil itu akan memanggilku.. akak.. akak.. ku hanya mampu tersenyum dan membalas sapaan dia itu.. ye adik..

then.. dia panggil lagi.. akak.. akak.. sambil melambai2.. mengisyaratkan supaya ku pergi kemejanya.. haha.. kebetulan tiada kerja, ku pergi ke mejanya..

ku: ye adik.. adik nama apa?
adik kecik: naaaa.. (itu je yg ak dengar.. huhu)
ibu: qistina..
ku: oooo.. qistina.. adik qistina ni chumella
adik kecik: smbil gelak2.. yeee.. shaye chommmeeiiii~!! (sambil menunjuk kan tgn ke dada)
ku: haha (ku hnya mmpu tergelak dengan keletahnye itu.. tp bby itu mmg sgt chumell..huhu)

then.. terus ku melayan keletahnyer itu..
yg buat ku terkejut.. dia bole habiskan separuh nasi yg dia mkn itu.. lupa nk ckp.. dia quite tembam skit.. itu yg menmbahkan kecumelan dia itu.. hoho

bila ada customer lain, terpaksa meninggalkan meja itu.. then bila dah kembali.. tgok dorang dah tiada.. huhu.. tak sempat nak mngucapkan bye bye kat adik chumel itu.. huhu

hope dorang datang lagi after ni.. :)


Friday, July 16, 2010

AKU BUKAN LAGI PENGANGGUR...




SELASIH CAFE~!!

the new waitress is coming~!!!

who??

she is _____?

a girl, name wan cdah... :)

ok laaa kan..

ku tak kisah bekerja sebagai apa2 pun..
yang penting..
ku tidak meminta2 lagi..
atleast ku ada pendapatan sndiri..

hampir 2 minggu ku bekerja di situ.. from 11am to 11/12am.. every saturday to thursday..

dengan gaji yg tidak seberapa.. tpi ku bersyukur dengan apa yg ada..

memang memenatkan ye bila kerja di kedai makan ni.. especially time orang ramai.. mak aih... tidak berhenti melakukan kerja.. ambil order, hantar order, lap meja, angkat pinggan mangkuk, sapu sampah.. dibuat berulang2 kali hinggakan kakiku sakit x terhinggaa... hoho.. mana tak sakit
.. disebabkan sebelum ini menjadi penganggur terhormat.. then, tiba2 kena buat kerja berat.. ofcourse la rasa tak sedap badan..

tapi.. ku tak menjadikan itu sebagai halangan.. kerana..

ku tetap kerja disitu dengan bersungguh-sungguh.. walaupun satu badan menahan sakit (sementara nak biasa kan diri)..

masuk minggu ke2.. ku sudah dapat membiasakan diri.. sakit itu memang sakit.. tapi itu bukanlah halangannya.. yang penting kita ikhlas membuat kerja.. then, kerja di situ memang mengajarku banyak perkara..

bagaimana nak berkomunikasi dengan orang..
melayan kehendak orang..

yang memang sukar untuk aku melakukannya sebelum ini..

kerja disitu memang banyak kenangan2 manis yang ku dapat..

yang pasti.. ku suka dengan kerja part time ku sekarang ini... :)

Thursday, July 8, 2010

AKU SEORANG PENGGANGUR..

ALHAMDULILLAH..

dah abes buat ijazah..

dan sekarang masanya untuk merasai nikmat menganggur.. APA ITU MENGANGGUR?? menurut pemahamanku.. seseorang yang tidak melakukan sebarang pekerjaan untuk mendapatkan duit.. yang hanya berada di rumah menghabiskan duit mak ayah.. tidur, makan, tengok tv, melayari internet dan bermain game.. hehe.. itulah rutin harianku sempena hari menganggur ku.. :p

apa nikmatnya menjadi seorang penganggur?

1) tidak penat
2) bebas melakukan rutin yang menyeronokkan diri.. tanpa ada guide dari BOS
3) dapat online setiap masa
4) boleh keluar ngan kawan2 anytime
5) boleh pergi bercuti kemana2 tanpa minta cuti pada BOS
6) ada orang bagi duit
7) dapat tengok TV, main game setiap masa..
8) dapat main ngan anak saudara yang semakin nakal dak kecoh itu.. :D

tapi..

jadi penganggur ni amatlah tidak baik.. sebab?

1) merugikan masa.. orang lain dapt buat duit wlupun 1 saat.. tp penganggur?
2) menyusahkan mak bapak yang selalu bagi duit, bagi makan kat kita..
3) cenderung untuk melakukan perkara yang tidak berfaedah..
4) tak bergaul dengan orang.. asyik terperap kat rumah je
5) menjeleskan orang lain
6) otak tak berkembang sebab dah tak selalu berfikir
7) diri tak terurus

dan perkara yang paling penting adalah.. PENGANGGUR TIADA DUIT.. oleh itu

8) tak boleh shopping benda2 feveret
9) selalu habiskan masa window shoping je.. haha
DLL

tapi.. pekerjaan ku yang ini hanya bertahan selama sebulan setengah jer.. selepas itu.. apabila ku tersentak dari lamunan.. ku harus mencari kerja.. kerja apakah itu?

Friday, June 4, 2010

DOA

ku tertarik dengan satu tulisan yang menghuraikan tentang doa kita kepada Allah S.W.T melalui
"Said Badiuzzaman An Nursi" di dalam risalah-risalah An Nur beliau.

beliau memberikan analogi umpama seorang budak yang mengadu sakit dan meminta ubat daripada doktor.

Ada kalanya doktor akan memberikan apa yang dikehendaki oleh budak itu untuk menyembuhkan kesakitannya.

Adakalanya doktor tersebut akan memberikan sesuatu yang lebih baik daripada apa yang diminta oleh budak tadi untuk menyelesaikan masalahnya dan ada kalanya doktor tidak memberikan apa-apa kepada budak tadi kerana dia tahu ubat tersebut akan membawa
kemudharatan kepada budak itu dan akhirnya kesakitan itu pergi dan budak itu kembali sihat.

Begitulah adanya apa yang berlaku kepada setiap permintaan dan permohonan yang kita panjatkan kepada Allah dalam setiap doa-doa kita.

Dia berjanji untuk menjawab segala permohonan kita kepadaNya namun Dia tidak menjamin akan menerima dan memberikan se'bijik' apa yang kita mohonkan itu.

oleh itu, sentiasalah kita berdoa apa yang terbaik untuk diri kita supaya kita mendapat rahmat dariNYA.. tambahan pula doa juga merupakan satu ibadah..

p/s: kita perlu perbanyakkan doa ke atas orang-orang palestin.. semoga mereka mendapat perlindungan dan rahmat dariNYA..

Thursday, June 3, 2010

SUKA KAT DIA~

semua orang akan ada perasaan suka kan? masing-masing mesti ada crush pada sapa2..
hehe..
same goes to me..

sebelum meluahkan perasaan kamu tu, selidik la dahulu.. sama ada dia masih single ataupun tidak.. dan yang paling penting mesti confirmkan status si dia.. takut diri sendiri yang malu nanti.. huhu..

bila si dia dah ada yang punya..
so, kamu mestilah mengundur diri..
yang penting doakanlah kebahagiaan dia bersama pilihan hatinya..
last sekali jangan rasa sedih sebab tidak dapat bersama dia walaupun memang suka gila kat dia..

sebab.. ada yang lebih baik menanti kamu..


i also had crush~!! huhu
dengan sape? jeng jeng jeng...

ku mudah suka dekat orang..
especially pada sapa yang buat baik kepadaku..

antara semua orang yang ku suka.. ada 1 kaum adam ni yang sangatlah ku berkenan.. huhu..

memang ciri2 lelaki idaman kaum hawa laa.. hoho

sebab?

dia ni kan..
-berpelajaran dan beragama..
-quite gentleman
-tidak merokok
-penyayang.. sebab? suka layan budak2.. kita dapat tahu lelaki yang penyayang ini, bila kita dapat tengok dia layan budak2 macam mana..
-dia selalu memberi nasihat kepadaku.. kena buat tu kena buat ini.. tak boleh buat itu, tak boleh buat ini.. ciri2 ketua yang baik lah orang kata.. dan sesuai untuk membimbing keluarga kelak..
-setiap kata2 nya memang menusuk di kalbu..
-kelakar.. memang x kering gusi la kalau berbual dengannya..

so no wonder la i had a crush.. with him.. lalalala

memang terlintas di hati ku ini untuk berdamping dengannya sebagai seorang _____. (fill sendiri la ye.. :p)

tapi..

DIA tahu apa yang lebih baik untuk diriku..
DIA tahu apa yang lebih baik untuk diri orang itu..

jodoh dia dah sampai.. dengan pilihan hatinya..

tapi ku tak menyesal kerana pernah admire kat dia.. bila jumpa orang yang macam dia.. ku percaya ramai lagi orang yang macam dia dan yang lebih baik dari diri dia..

tugasku sekarang..
usaha dan berdoa untuk mendapat yang lebih baik..
dan yang paling penting..

tuk mendapat yang lebih baik..
diri ini juga mestilah baik.. +akufobia+ kata : kena buat baik dan mesti buat baik dalam semua keadaan tak kira duduk, baring, berdiri, sapa kata tak boleh?

Wednesday, June 2, 2010

KU KEMBALI DIA PULA YANG PERGI

sudah beberapa minggu ku hanya di rumah menanti bulan jatuh ke riba yang sampai ke hari ini masih tidak kunjung tiba.. huhu

yang pasti ku dah kembali ke kampung halaman setelah 3 tahun di tempat orang, sementara menuggu untuk jejak kaki ke tempat orang yang lain pula..



kembalinya ku disini..
ada pula yang akan keluar mencari ilmu di peringkat seterusnya setelah bertungkus lumus dalam SPM yang lepas.. adikku yang bongsu.. bakal menjejakkan kaki ke Kolej Mara Kuala Nerang esok.. tatkala member2 yang lain sudah daftar pada 10 Mei yang lepas, tapi dia.. daftar untuk second intake..

Gud Luck dear~ quite tough jugakla since u'd left sesi pembelajaran about 3 weeks ago..
mungkin kamu akan tertekan untuk catch up blik semua yang tertinggal itu..

nway, i'll pray the best for u..
semoganya perjalananmu sepanjang menuntut ilmu di sana dipermudahkan.. INsyaAllah..

Tuesday, June 1, 2010

BERDEBAR-DEBAR MENANTI RESULT

dengar kata UiTm punya result akan kuar 10 jun 2010 ini..
just 8 days left..

perasaan?
ofcourse berdebar2..
terketar2..
x senang duduk..
ku rasa gelisah..

why?
sebab ini adalah result yang terakhir yang akan ku dapat selama 6 semester ku belajar di UiTM Perlis..
5 sem before ni, perasaan gemuruh ini tidak ku rasa sangat..

result yang terakhir ini lah yang akan menentukan segala-galanya..

konvo kah ak pada bulan 10 ini?
dengan result inilah akan terjawab segala persoalan..

dekan (1st class upper) of course tak..
apa yang ku inginkan adalah..
ku dapat maintainkan result ku tuk second class upper..

semoganya segalanya berjalan dengan lancar..
hanya padaMU ku berserah..

AKU KEMBALI~ :P

sudah lama tak update my blog ni.. huhu.. bersawang sudah.. sekarang nak membersihkan segala sawang-sawang yang ada.. hehe

pergi ke mana aja daku selama berminggu2 ini?
nak kata busy tak jugak..
just stay kat kampung je.. sambil berfacebook, main game, tengok TV, chating dengan member2.. tapi ku bole lupa tentang hobi ku yang satu ini.. hoho

actually, tak adala lupa pun, just tak tau nak berceloteh tentang apa.. ada jer cerita yang nak dikongsikan. tapi tak ada mood nak menulis and menaip di sini.. haha.. ini semua badi daripada writing on my thesis punya report.. after submited pada 21 may yg lepas, ku dah malas nak taip apa2.. nak rehat je kerja.. haha.. and now, i want to kembali kepada hobi ku yang 1 ni.. update blog and berjalan-jalan singgah di blog kawan-kawan sekalian.. check it out~ :D

Thursday, May 13, 2010

parents marriage

13 may 2010

drama adamaya dah abes..
then suddenly, my housemate n i were thingking about this story..

its not impossible to be like maya (heroin in this story)..
since we're finish study already..

some parents might be thinking about their daughter future life..
worried about their health,
worried about their daughter.. since they are not feeling well already, how can they take a good care of their daughter nicely?

in this adamaya case.. maya's parents want to travel to afrika for 5 years..
so, they cant look for maya for about 5 years.. so, they have to worry about the safety about their daughter, thats why they want to look maya is married before they are travel..

so, thats drama..

how about in real life?

it is not impossible if my friends and i will involve in this kind of situation..

so, my friends, we have to set up our mind already.. life is so complicated..
we have to be ready.. & the important is JANGAN TAKUT MENJADI MANUSIA

since we are girls.. my parents want the best from us..

PARENTS MARRIAGE..

it is good?

PRESENTATION..

11 May 2010..

FINAL YEAR PROJECT PRESENTATION...

Alhamdulillah.. its over.. :)

everything is okay.. but, im not give my best performance.. huhu
but, thats ok.. yang penting semua da berlalu..
just tawakal & Doa.. InsyaAllah..

after this examination, then my last final year, last semester is ended.. :D (big grin) lalalala

and now, im tring to finish up my report writing.. there are a little bit discussion i need to add up.. by tommorow.. i can submitt my report.. :)

talk about presentation..
here i want to share with you all some important note:

1) u have to be confident.. confident with your point, confident with your data.. and everything have to b confident.

2) dont try put information that u do not really understand enough.. then it will b the killer for u..

3) master your basic knowledge regarding what u want to present..

4) dun try to put so many words in your slide.. then ur panels will check about ur words, ur grammar & sentences.. and from that they will condem u..

5) less use filler words like mmmmm.. aaaaaa,

6) when panels asking u, u have to answer their questions CONFIDENTLY.. even ur answer is wrong.. hehe..

last but not least.. have to speak louder ok~ :)

thats all from me..

Friday, May 7, 2010

JANGAN TAKUT MENJADI MANUSIA..

Assalamua'laikum..

Alhamdulillah..
genap 22 tahun ku masih hidup di Bumi ciptaan Allah ini..
menghirup oksigen, menghembuskan carbon dioxide..

ak berfikir..
selama 22 tahun ku bernafas di bumi ini,
apa sumbangan yang telah ak lakukan?
pentingkah kehadiran aku di dunia ini?

ku tercari2 hala tuju hidpku..
hidup yg belum stabil..
yang masih terumbang-ambing
bila di pukul ombak..
karamlah ak di dasar lautan...

JANGAN TAKUT MENJADI MANUSIA~

bila kita jadi manusia...
kita kena bersedia..
menghadapi segala cabaran dan dugaan..
menghadapi segala tekanan hidup..
yang akan seringkali di uji oleh DIA..

DIA akan sentiasa menguji kita..
menguji supaya kita menjadi lebih baik..
DIA nak yang terbaik tuk diri kita..
supaya menjadikan hidup kita lebih sempurna dan bermakna..

segala ujian, cabaran yg diberikan..
membuatkan kita lebih menghargai erti hidup..
menjadikan kita manusia dan umat islam yang unggul..
yang sabar menghadapi segala rintangan2 tersebut..

reff from djay IKIM..

bila manusia menghadapi TEKANAN, ITU LEBIH BAIK...

p/s: nk pergi tempat ni lgi.. SG Kampar.. Gopeng.. :) tp time ni air tak banyak.. huhu

Sunday, April 25, 2010

happy birthday my blog~

My blog is 1 year old already.. hehehe

within 1 year ni tak banyak sangat info yang dapat ku kongsikan bersama kalian..

my post is more to my experience and my life..

but thats ok right.. like others said "sharing is caring" :D

so, my next planning is to improve my writing skill.. InsyaAllah..

and i want to share my experience, information, & others with u all..

lately im so busy with my thesis and my examination, so that, there was no new entry.. huhu.. totally upset with my condition right now..

quite depressed actually.. uhuk..

to my follower: thanks a lot because give support to this site .. even though this blog was not totally fulfill your expectation..

my blogging activities will continue after the examination and my thesis presentation..

INsyaAllah.. i hope too.. :0

Sunday, April 18, 2010

GOOD LUCK~

berakhirlah sudah minggu terakhir kuliah di UiTM dan universiti2 lain.. dan sekarang minggu study week sebelum final exam bermula..

so kepada semua kawan-kawan yang akan menghadapi peperiksaan akhir ini,

dengan rasa berbesar hati nya, ingin ku ucapkan selamat berjaya dalam menempuhi dugaan akhir untuk semester ini.. :D

especially to all final year and final sem student,.. buat yang terbaik untuk last semester yang tinggal ni k~ :)

berusaha la kita hingga ke titisan keringat peluh yang terakhir.. huhu

yang penting sekali jangan la tension2 dan jangan selubungi diri anda dengan stress and pressure yang terlampau.. ok

sekian~

chaiyok chaiyok

Saturday, March 27, 2010

what i want to b??


klik at pic 4 the best view.. :)

i want to be a good student~
i want to be a good muslimah~
i want to be a good worker
i want to be a good researcher~
last but not least...
i want to be a good wife~ :D ahahahaha

p/s: x de kerje kita cari kerje~ :p

Friday, March 26, 2010

Hayya bil Jihad


sebelum gugur tercalar jiwa parah,
jangan kau gugurkan air mata,
sebelum putus tali Tuhan Yang Esa,
jangan kau berputus asa..

p/s: pantun time sukaneka Family day~ :D

Thursday, March 25, 2010

sangat seronok vs tidak seronok

sangat seronok bila dapat lakukan sesuatu yang kita suka..
sangat seronok bila kita dapat meyelesaikan semua assignment yang ada..
sangat seronok bila benda yang kita nak tu dapat..

tapi
sangat tidak seronok bila benda yang dirancang tak menjadi..
sangat tidak seronok bila benda yang kita nak tak dapat..

dan yang paling penting....

SANGAT TIDAK SERONOK BILA TIDAK DAPAT PERGI GOPENG HARI INI~!! :-(

Tapi..
ku tahu..
ada hikmah di sebalik semua kejadian ini..
weekend yang ada ini.. ku akan hargai dengan sebaik mungkin..

assignment tengah tunggu turn tuk disiapkan..
data Final Year Project tgah tunggu untuk dikemas kinikan..
FYP pulak tunggu untuk disiapkan sepenuhnya..

so, ku tahu apa yang terbaik untuk diriku di sebalik kekecewaan tidak dapat pergi ke tempat favourite ak tuh..

Wednesday, March 24, 2010

~bila manusia jdi mumia~

JOM TENGOK BILA MANUSIA MENJADI MUMIA.. :D





Pinky mumia~

mumia yang cun.. ahakz~


mumia berdaulat.. haha.. ak paling suka yg ini~!!


mumia suka darah~!! :D


SEMUA MUMIA2 INI ADALAH PESERTA DARI PROGRAM FAMILY DAY APPCHEM ASSOCIATION..

sangat2 enjoy & sangat2 best.. ku x jadi mumia.. ku hanya pembalut mumia.. :D

Friday, March 19, 2010

12 steps to damage your brain~!!

this articles is taken from newspaper that brought by DR.Azlan in class Air Pollution&Solid Waste Management.. huhu

this info is quite good to share with others.. to make sure we take a good care of our brain if we want to make sure our brain is healthy although we're 80 & above.. huhuhu..

so.. what the steps that can damage our brain?? let check it out..

1) skipping breakfast - dont try to DO this always.. have a breakfast is important to begin a new life ina new day .. :)
2) overheating especially processed food
3) smoking - everybody know about it..
4) Not exercising - lets doing an exercise start from now.. huhu
5) High sugar consumption - please reduce it ok.. :p
6) air pollution ---> this is the point actually why he brought in this article to show to us.. :D
7) sleep deprivation - "koma"
8) Covering head while sleeping ( always do this.. huhu.. we cant get freely fresh oxygen.. )
9) working during illness - so take a rest when u are sick ok~!! :)
10) lacking in stimulating thought
11) talking rarely - so, if someone dont like to talk, so that person have brain problem.. ahaha
12) NOT resting the brain - so how can we get a good health of brain? if our brain not have a time to rest?? huhu..


im a person who love to talk.. so the point number 11 is not a problem to me.. hahaha

Thursday, March 18, 2010

happy when they are happy~!!


faizah & zubir.. tp zubir x de plak time nih.. huhu

14 Mac 2010

Saadiah & Amin

17 mac 2010

Nurul Amni & Md Khir
one of my bestfriends.. mmg nk pergi tapi x sempat sebab time ni ada kelas.. x bole lari balik sekejap.. huhuh.. her pics x de.. sdeh2.. :(

SELAMAT PENGANTIN BARU to all my friends yg dah selamat di ijab kabulkan... :D


but how about me?? huuhuhu.. im still here.. waiting for someone who deserve for me.. :D

because i believe that.. semua jodoh pertemuan di tanganNya.. sometime i'm worried with my status now.. but i want to achieve what i'm dream for a many years ago.. when i got what i want.. i'll follow them to go to another world.. :)

because of this, tak pasal2 dapat lecture free form my sis.. hahaha.. she said that i've supposed to look my future +++++++ start from now.. then she'd frighten me, when told about her friends who not married till today.. their age is about 30 somting,.. for that time... of course it was so scary.. hoho..

dan x pasal2 benda2 ni semua telah menganggu kehidupanku tuk beberapa hari.. waaaaaaaa.. jahat my sis.. huhuhu..

why?

because..

im not confident with myself.. -_-

flat your shoulders~!!

do u know what it is mean? huhu.. this statement came from my favourite lecturer.. En.Shahrizal..

since we're grown out, we need to open our mind..

dengan melangkahnya kaki ke alam dewasa ini, there a lot of things that we've to thinks..

in the simplest way..

dulu time kecik2 kita susah untuk pikul bebanan yang diberikan.. seolah2 bila ada something yang perlu kita pikul, dengan senangnya.. ia akan tergelincir jatuh dari bahu kita... just perumpamaan je laa..

and now, we've to flat our shoulders..
so that we can easily pikul all of the problems yang akan kita hadapi..

kalau asyik senget je.. macam mana nak pikul kan? huhuhu..

let flat our shoulders..
jom jadi seorang yang kuat untuk hadapi segala masalah dan yang penting sanggup untuk pikul tanggungjawab sebagai seorang hamba, anak, pelajar, kawan, adik, kakak dan seorang muslim yang bagus..

Friday, February 26, 2010

MatanGkah kita? bahagiakah kita dengan hidup ini?

sejak akhir2 ni diri ini sentiasa dihimpit dgn perkataan itu.. dengan masalah yang di hadapi oleh rakan-rakanku sendiri membuatkan diri ini berfikir.. kalau ditempat mereka, adakah ku akan membuat keputusan yang begitu juga? adakah ku akan ambil keputusan yang begitu juga? ku fikir dan terus fikir..

itulah dinamakan kehidupan.. hidup ini tidak akan sempurna dengan tiada nya ujian.. ujian2 itulah yang mencorakkan kehidupan kita agar menjadi lebih indah.. dan yang paling penting ujian2 inilah yang mematangkan kita..

mematangkan kita untuk berfikir..

matang bukan dilihat secara zahir sahaja.. kadang2 manusia bersikap keanak-anakan tapi, dia mempunyai fikiran yang matang.. ada manusia yang zahirnya kita lihat matang, tapi fikirannya tidak matang..

entry ini duwujudkan selepas perbincangan dengan rakanku aishah tentang kematangan.. dan dia telah mencadangkan ku untuk membaca entry tentang matang ini dalam iluvislam..

disini ku selitkan tentang orang yang matang yang di petik dari iluvislam..

Anda dapat bertenang dan bersabar seandainya hajat anda tidak tercapai. Anda mampu menyembunyikan perasaan anda yang luka dan tersinggung oleh seseorang dalam kumpulan dan berlaku sebagai biasa. Anda tidak merasa iri hati bila melihat orang lain dipuji dan disanjung.

Anda dapat menghadapi kebencian orang yang anda benar-benar merasa tidak sewajar dengan mereka. Anda mampu menguasai nafsu gelojoh walaupun anda ingin mendapat perkara yang anda fikir boleh dapat. Anda dapat menahan rasa sakit hati dan malu seandainya anda tidak dapat hidup setaraf dengan rakan sejawat anda yang lain.

Anda terus berlaku adil dan saksama walaupun suasana sekeliling menghalang maksud anda. Anda dapat menerima kritik atau salah faham orang tanpa memperbesar-besarkannya. Anda memandang jauh kedepan, umpamanya dengan sabar menangung kesusahan demi kepentingan masa depan, tanpa merasa resah, bimbang dan ragu.

Anda memberi persetujuan kepada pendapat- pendapat yang anda tidak setujui dalam perdebatan tanpa merasa sakit hati atau tidak senang. Anda berbahagia bersendirian dengan mempunyai satu kegemaran atau hobi yang benar-benar anda minati. Anda mengaku dengan jujur tidak tahu bila anda betul-betul tidak tahu, tanpa merasa malu.

Anda menghadapi orang-orang tua atau orang- orang yang lebih berpengaruh tanpa sentiasa berusaha untuk menimbulkan kesan-kesan negatif. Anda akan cuba melakukan sesuatu dengan sederhana bukannya berlebih-lebihan untuk menunjukkan bahawa anda dapat melakukannya dengan lebih sempurna. Anda dapat mendahulukan kepentingan orang lain walaupun anda tidak merasa senang kerananya.

Anda boleh berlaku wajar dan saksama terhadap orang-orang yang tidak anda sukai. Anda dapat mengujudkan rasa kasih-sayang, cinta atau boleh bersahabat tanpa mendapat tempat yang utama dalam hidup mereka.

Sekiranya anda lelaki, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan wanita tanpa berfikir bahawa anda adalah lelaki yang jadi idaman setiap wanita. Sekiranya anda wanita, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan orang lelaki secara jujur.

sumber iluvislam

Saturday, February 20, 2010

Another great day

20 feb 2010

jadi ajk sukaneka KEMAS.. Thanks to Umira kerana sudi mengajak kawannya ini.. actually, i'm really love with this kind of activity.. :p

start from 8 pm till 2pm.. the end of activity is EAt.. yeah dorang belanja kat SELASIH.. i choose to eat black pepper chicken breast.. lalalala.. Thanks a lot to semua yg terlibat~






aik akak Pnat ni pon ade.. huhu.. permainan ni tuk kanak2 je ok.. sila BLAhkan diri anda.. :p


hari ini lagi istimewa dengan kehadiran adik-adik yang istimewa ini.. sempat jugak beramah mesra dengan dorang.. ofcourse dorang sangat happy bila involve dengan sukaneka ini..


haip~!! adik baju merah! ini tuk abg2 n akak2 PDK je.. (dia pon exited nk kutip that sweets)

isma hani.. banyak sweet yang dia kutip.. bravo sis.. :p

MID seM BreaK yg Best~!!

15 feb 10

pra u SMKDSA buat reunion.. almost all of them is my exclassmate dulu.. cuma geng boys je yg x kenal.. although i'm not student PRA u.. but, dgan sesuka hatinya.. i'd join that reunion.. hehehe.. and ofcourse ada my bestfrens NoorShafinaz (pnat).. happy2 ptg tu smpai 5pm then went to nas hafiza's house (my bestfrens also).. :p.. gelak2 terguling2 smapai la 7pm then baru balik rumah.. mmm.. rugi plak pergi lewat rumah dia, kalo x, bole lagi guling2 kat situ.. hehe .. yg bestnya.. dia belanja ais kacang.. (coz fmily dia buat bsness kecik2 kat rumah since her dad just passed away last Aidilfitri) .. one of the reason why i went to nas's house.. just want to make her happy.. than my mission with pnat is success.. coz, nas exactly laughing till guling-guling at floor.. hahaha

16 feb 10

pnat want belanja her friends.. then try to look for another members tuk cukupkan 1 kereta.. lastly 4 girls yg pergi.. x ajak semua exclassmate at primary school dulu... kalo tidak, abes la pnat kena belanja semua.. :p
i'm so happy bcoz, im one of them yg d belanja oleh Pnat.. hehe
know what?
jeng jeng jeng

dia belanja Pizza n bowling.. lalalala

time tu jumpe my exclassmate yg dah lama x jumpa.. 4 boys.. masing2 dah besar.. takut je tengok dorang.. dulu kecik-kecik main sepak2 je.. haha.. kelakar la bila ingat zaman muda-muda dulu.. haha


then, gi main kayuh2 bot kat tasik darulaman jitra..

me and pnat


18 Feb 10

out again.. hehe.. kali ni with bestfriends time lower secondary school.. uhuhu.. just went to shopping around alor setar.. huhu.. tu pon tidak sedar masa cepat sungguh berlalu.. sedih je bila terpaksa menghantar pulang kawan-kawan ke rumah masing-masing..

19 feb 10

supposed to be want to go to sedim, kulim.. tapi ada kenduri sempena kedatangan orang baru dalam family kami.. :p.. my whole day spent kat rumah my sis in law..

Thursday, February 18, 2010

welcome to new world~!!

12 feb 2010

1.20pm, jumaat.. lahirlah seorang bayi lelaki ini.. tadaaa.. he is my new nephew yg ke 10.. dan anak buah yg ke 11. .. haaa.. dah sama dah dengan bilangan dengan dia punya mak and ayah sedara punya adek beradek.. hehe.. name..? hehe belum confirm lagi tgah discuss lagi..

apa yg menarik nya:

*dia ni anak sulung kepada my 3rd brother.. tp senang je dilahirkan.. selalunya ank sulong ni susah sikit nak di lahirkan.. selalu jugak dengar cerita2 kurang menarik dari orang2 yang dah ada experience before ni.. tapi baby ini senang pulak di lahirkan.. my sis in law just took about 20 minute untuk melahirkannya.. time rasa sakit tu, tak expect pon rasa sakit nk beranak, since due pun bulan awal 3 kan.. huhu.. x sabar nk tengok dunia i punya anak sedara kali ni.. ;)

*before ni scan, tp baby ni malu-malu nk tunjuk jantina dia sampai la dilahirkan baru tahu jantina nya.. huhu.. kiranya dia nak bagi surprise to baba and mama nya.. hehe

*time dia dilahirkan, babanya tiada di sisi ibunya.. tengah on the way balik ke kampung from sarawak.. sebabnya, baba dia bertugas di sarawak as a teacher.. nampaknye after this dia kena la selalu berulang balik dari sarawak ke kedah ni.. banyak lagi la tanggungjawab my bro kali ni.. pepun dia punya sis ni akan doakan yg terbaik buat abgnyer.. :D

pepun

WELCOME TO A NEW WORLD~!!

jadilah anak yg soleh.. k..

Friday, February 12, 2010

Same But Difference

09 Feb 2010

DR WAN ROSLI B. WAN ISHAK@ WAN AHMAD

HE is my eldest brother.. he is the one who succes in our family.. and recently he'd successfully won Gold and Most Promising Innovation 2009 for his product cornsilk.. congrate bro.. and on april INsyaAllah he will go to Geneva to compete internationally pulak..


so, He is my idol..

but.. for the first time i'd chat with him at Facebook.. and of course he is quit busy.. and we're not so close actually.. since our age is about 20 years old difference.. huhu..

when we're chatting, im not wasting my time to ask him about master in research.. in a limited time, he just advised me to read a journal 1 per a day.. from that i'll know what field actually i was interested.

after that, i was thought.. 1 journal per a day? huhu.. and now i was busy in my final year project.. the journal from my FYP pun tak abes baca lagi.. inikan pulak journal for my research on master nanti.. hahaha.. tergelak sebentar..

so, it mean, i have to start from now.. unfortunately.. im not ready yet.. and ofcourse i want to focus on my FYP first..

think and think for a few days.. (sampai my blog tak update about 2 weeks).. hahah.. ---> inilah alasannya.. why im not update with a new entry.. huhu

lastly.. i made a new decision..
i want to work first (maybe a year or 2).. then continue my study.. hehe. InsyaAllah..

it was same but difference way.. :D

p/s: the best way to made a decision is from istikarah.. i should try this start from now.. :)

A DECISION

3 feb 2010
1pm-2pm

had a programme with alumni BSAC and she is: Che Puteh Osman.. and now she is a PHD student. she made a research about natural product. same field with me. huhu.. the time given is only one hour. so, she not have a much time to give a talk. her talk is regarding her background and a way to continue to master.

can u imagine, listen a talk at afternoon.. at lunch hour.. hoho.. so felt sleepy laaa.. before that i'd a class from 9am direct to 1pm.. and must continue to attend this programme until 2pm.. huh.. really tired~!! luckly have a lunch after that.. free lunch sponsored by PN Zurina (my supervisor) and PN Zaini..

the talk given by her actually quite good because she was successfully made me tahan perasaan nak tidur itu, from the segala bisikan2 halus itu~!! .. :D (clap2 hand to her)

she'd made me to interest to continue my study.. in the natural product ofcourse.. at this time i'd decided to continue my study with master.. INSYAALLAH...

after lunch, i went back to home at 3.15pm.. but, about 3.30pm.. hanisah called me.. she said that PN Zurina ask to come to involve a discussion with Che Puteh again.. about the natural product.. at lab7.. so, i decided to go and ask zalikha to send me back to uitm.. (TQ zalikha).. i felt may be i can learn something from her. the discussion is between Che PUteh, Pn zurina, Pn Zaini and Hanisah (my clssmate)

the discussion is about how to interpret NMR data with unknown compounds.. and actually i am not use this instrument.. i will use GCMS actually.. hanisah is the one who will use NMR to detect compounds from her research. so she must learn a lot laaa.. hehe.. so, kedatangan ak disitu hanyalah sebagai pemerhati.. hahaha.. tak faham sangat la actlly.. huhu.. but, ada something which is made me interest to learn.. che puteh said.. x ramai org kat MAlaysia ni yg pandai interpret NMR data with UNKNOWN compound.. may be i should try to master with this... heheh

so.. i'd made a decision to continue my study... :D

Thursday, January 28, 2010

Bosan

pernah rasa bosan?
bosan dengan diri?
bosan dengan hidup?
(yang ni tak kot) sebab ak suka hidup.. lalalala

huhu..

ku pernah rasa bosan..
bosan nak belajar..
rasa tak nak belajar..
asek nak main je..
aduh..

ku harus buang perasaan ni jauh-jauh..
belajar belajar..

ingatlah wahai rosidah..
ilmu itu sangatlah bernilai..
jom jom kutip ilmu cepat..

Tuesday, January 26, 2010

Gua Tempurung


jom pergi gua tempurung.. :)

after merangkak dalam gua.. then, mandi manda dalam gua tu.. hehe first time mandi air dalam gua.. huhu



kena gelongsor.. best2.. agak bahaya sikit la.. huhu

almost 1000 thousand anak tangga we'd stepped


kena masuk dalam hole ni.. huhu

salah satu tempat yang menarik yang boleh dikunjungi oleh kalian..
best jugak la..
jom jom

kat gua tempurung ni ada macam-macam bentuk natural made..
ada rupa perempuan mengandung,
ada rupa monyet tgah drive pon ada.. huhu
naga tgah diving pon ada.. hehe
rupa suami cium ubun-ubun isteri..
rupa binatang sangatla banyak..
kucing..
naga..
dolphin..
dll (rasa macam pergi zoo pulak) ^_^

tapi x dapat nak snap sebab dalam gua tu gelap and the pictures x berapa nak clear since jarak dia sangatla jauh.. we'd just can see them with the spotlight yang di bawa oleh tour guide..
huhu.. rugi2..
dan pemandangan dalam gua tu sangat la cantik.
kena naik lebih kurang 1000 anak tangga before kena crawl dalam air.. meniarap pon kena jugak.. huhu.. lastly the end point kami mandi manda.. hehe
the best experience is time kena gelongsor tu.. tapi kena ada someone kat bawah untuk standby n tahan kami dari jatuh. luckly im not the person yang terjatuh.. hehe
orang tu just hold my kaki je.. then boleh turun sendiri.. huhu.. best2.. rasa macam budak2 balik pon ada.. lalalala

Thursday, January 21, 2010

water rafting2

semalam geng2 water rafting & caving makan kat roadsite d tepi jalan tuk swap pictures.. so, dah boleh upload pictures.. tadaaaa.. ni la antara gambar2 yang ada.. about 1000 pictures ada tau.. (3 cameras) hoho..








tempat ini dipanggil double drop..




time for briefing


kenderaan awam kami kat sana.. hehe




give hi5~!! group TOngga tongga.. :)

p/s: nk upload byk lagi tapi x sempat la.. time consuming maaa.. huhu.. pas ni pictures caving kat gua tempurung pulak.. :D

Wednesday, January 20, 2010

water rafting1

15 January 10
6.30 pm
Arau Railway station

arrive at kampar about 3 am..
wait for the tour guide about 1/2 hour..
arrive at campsite about 4 am..

have a drink and biscuits until 4.30 am..
sembang2 until 5.30 am..

9 am

start water rafting..
here is one of the video..


video

im so excited with this..

nak pergi lagi~!! huhu

banyak sangat pengalaman yang dpat.. 2 kali jatuh dalam sungai kampar ni.. hehe.. yg kali kedua tu jatuh kat jeram.. hampir2 lemas.. tetapi safety jacket menyelamatkan..

dan yang paling tak tahannya bila dapat tahu.. si RYOK (guide kami) yang sengaja jatuhkan.. he admitted it.. huhu.. jahat~!! tapi best.. sebab pengalaman tuh.. huhu

Tuesday, January 19, 2010

OUr LiFe~!!

its all about life..
based on en. Shahrizal story..


let say u have 1 empty container.. then i ask u to add a balls into the container until it full and no space to add another of ball..
then i'll ask..
me: Is it the container is full with the balls??
u : yes it is full with the balls..

then, i ask u to put pebbles into the same container.. u are follow my instruction until the container not have the space more to the pebbles.. then the container become like this: (only a very small space is left)
then, i'll continue ask:
me: is it the container is full with the pebbles and balls?
u : yes.. they are full until no space for them in the container
then, i ask u to add a sand.. and the small empty space will fill with the sand..
then, i ask:
me : is it the container is full:
u : yes it was full

of course the container is not full yet.. because u can add another 2 cups of coffea into it.. until it was full.. and become like below: [hahaha.. my pic is so bad.. layan jer.. :)]
is it the container is full?? and now.. the container is full and there are no more things that can we add into the container..
THE EXPLANATION:
the empty container is ourself..
the balls is refers to our parents, family, friends, and all the person that u love.. that we cant live without them..
the pebbles is refers to ur career, properties, moneys and all of those things.. once we'd loss them, we're still have our balls..
the sand is like our problems or the small things that happened in our life.. that will give a pressure to us.. so, the sand have to be kick out from our life.. hehehe
so,...
can we imagine if we start to fill our container with the sand first?? our container do not have a space to fill with the balls and the pebbles.. so its mean.. our life is will full with the problems.. and the small things which is not good for us.. right?
so, we've to follow the step.. to make our life is wonderful.. ;)
now..
how about the 2 cups of coffea???
why not three? or 4??
what do you think??
try to think..
before continue read this entry..
and the answer is...
2 cups of coffea is mean a relationship..
relationship with the someone..
to make a stronger relationship with our friends.. our family members..
so.. try to ask your friends to drink a coffea together..
so, the relationship will continue live.. become stronger and stronger..
since i just have 1 semester left, i want have a cup of coffea with all my classmate.. so that, we are not forget each other.. and our memories become remembered....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FiZZyRose

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

you & me

Daisypath Friendship tickers