Wednesday, June 20, 2012

makin cerah~

tiba-tiba hari ni ada orang tegur..

wan..
u nampak makin cerah ye sekarang.. guna product apa? product company kita ka? haha.. sempat lagi dia berseloroh..

sorry to say la..
kalau tak dapat free jangan harap la i nak beli.. :p

betul ke makin cerah?

jeng jeng jeng.. guna apakah?

actually first masuk kerja dulu tak make up pun.. just pakai compact powder je pun. then beberapa minggu yang lepas ada buat facial and they said my skin so kering and need to apply moisturizer, cream bla bla bla.. (huh.bosan).

after that baru la terhegeh-hegeh nak jaga muka kan.. b4 ni ada jgak jga tpi just basic one la. cuci muka, apply toner, then compact powder, lip balm. tu je? haha.. sgt x perempuan kan..



normally make up and perempuan tak dapat di pisahkan..
but not for me..

i tak suka make up..
sampai kawan2 ckp nanti bila dah ada bf mesti hari2 make up. haha.. tapi bila dah ada bf pun tak make up sgt pun..sampai si dia tegur. and my answer is.. ala nanti after kahwin i make up la tiap2 hari.. just for u.. make up sekarang nak tayang kat sapa (haha.. jawapan selamat).

kenapa tak suka make up?

1. sebab proses untuk make up tu mengambil masa yang agak lama?
2. sebab bila make up kena ada barang2 skin care yang banyak like toner, serum, moisturizer, bb cream, foundation, blusher, mascara, eyeliner, dll (so wasteful?)
3. very risk? cause involve so many chemicals inside?
4. Tabarruj

and my answer is more to no. 3 and 4. yes. confirm.. because i more prefer to eat ulam2 and take care of my skin traditionally.  lebih jimat dari segi masa dan kewangan. I have used to apply aloe vera, eat carrots and tomatoes, ulam-ulam.. tapi since dah move to penang, dah jarang makan dan guna semua ni.

dan yang paling penting adalah nak elakkan dari tabarruj..





dan bila dah ada duit..

mulala nak beli products yang ada kat pasaran sekarang.. dah mula lupakan cara traditional tu.. ye la sekarang kan dah moden?

huhu.. bila ada duit.. semua manusia menjadi malas kan? aishh..

so.. sekarang dah ada 1 set skin care..
dah mula nak ber make up.. just basic one la.. dan niat untuk menjaga kulit muka dan bukannya untuk tabarruj.

and hasilnya.. ada orang tegur kulit makin cerah.. kira berkesan jugak la ye.. hehe.. actually my skin memang cerah jugak pada mulanya.. di sebabkan diri ni terlalu aktif, bersukan dari darjah 4 dan sampai sekarang naik motor.. kulit terdedah kepada cahaya matahari membuatkan kulit menjadi letih, lesu dan bertambah gelap.. so niat di hati hanya nak elakkan kulit become worst dan jaga apa yang patut.


4 comments:

fiszah_pjo said...

mekap utk tambah keyakinan diri :)..dan biarla seiring dengan usia..xrugi bercantik2:)

WanDaH said...

hehe.. betol2.. sebab nak cantik dah mula berhias diri... :D

AJ said...

mehla share dgn kita mak dah...hg pakai apa? hehe

WanDaH said...

hehe.. wait for my next entry k.. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FiZZyRose

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

you & me

Daisypath Friendship tickers